Pericolul imens la care te expui zilnic din cauza locației active: cum știu aplicațiile totul despre tine

de: Ciprian Ioana
22 02. 2021

Tehnologia este extrem de utilă, dar vine la pachet cu multe riscuri. Iar locația activă pe dispozitivele pe care le folosești e unul dintre ele.

În era în care trăim, mai toată lumea are un telefon în buzunar și nici măcar nu se mai poate folosi termenul de telefon inteligent, din moment ce toate dispozitivele oferă cam același lucru acum. Partea mai puțin luminoasă a noilor tehnologii e faptul că giganții digitali știu cam totul despre tine.

Pentru cele mai multe aplicații ai nevoie de un cont activ, dar sunt altele care-ți cer inclusiv locația. Sigur că ai nevoie să ți-o dezvălui atunci când călătorești cu Uber sau când comanzi mâncare prin intermediul unei aplicații. Dar o locație activă poate dezvălui despre tine mai multe decât crezi.

Un studiu de amploare dezvăluie pericolul la care te expui zilnic atunci când aplicațiile au acces la locația ta: e vorba de informații personale, la modul general. Dar asta înseamnă că aplicațiile respective îți știu comportamentul de zi cu zi, deplasările, interesele și obiceiurile de consum. Iar asta înseamnă enorm în era digitală.

Pericolul la care te expui din cauza locației active

Toate aceste informații pe care le obțin aplicațiile despre tine înseamnă zeci de miliarde de dolari pentru giganții digitali. Ele sunt folosite pentru a fi targetat ulterior cu tot felul de oferte, tocmai pe baza locațiilor pe care le vizitezi. Pe baza informațiilor adunate, se știe totul despre tine: vârstă, starea de sănătate, religia și afinitățile politice.

Este ceea ce fac, de fapt, giganții digitali.

Multe dintre aplicații, indiferent că vorbim de modele iOS sau Android, îți cer acceptul pentru accesarea locației. Ba chiar Apple și-a pus Facebook și Google în cap cu noile politici de confidențialitate. Probleme pare mai mare în cazul Google, mai ales că în urmă cu câțiva ani se descoperise că gigantul continua să urmărească obiceiurile de consum și de comportament ale utilizatorilor chiar și după ce locația era dezactivată.

Studiul pe care-l menționam, realizat de cercetători din Italia și Marea Britanie, arată un volum uriaș de date colectate.

Cum s-a desfășurat studiul

Pentru a demonstra acest lucru, un grup de cercetători a creat o aplicație specială care a avut acces la locația utilizatorului. Și astfel s-a demonstrat cât de ușor pot fi colectate aceste date. Aplicația specială – denumită TrackAdvisor – a fost instalată pe telefoanele a 69 de voluntari. A funcționat timp de două săptămâni, perioadă în care a înregistrat nu mai puțin de 200.000 de locații.

Aplicația a a identificat nu mai puțin de 2.500 de locații distince și a adunat 5.000 de informații legate de demografie și personalitate. Mai mult, s-a putut afla și situația economică a utilizatorilor în cauză, apartenența etnică și religia.

Iată câte pot afla, de fapt, despre tine giganți digitali doar prin simplul fapt că au acces la locația ta.

Ideea este destul de simplă. Cu cât limitezi cât mai mult posibil accesul aplicațiilor la locația ta, cu cât poți fi mai protejat. Ar fi bine, așadar, să mergi în setările telefonului sau ale contului și să activezi opțiunea, dacă ți se permite, de a-ți fi accesată locația doar cu acceptul tău, pentru fiecare aplicație în parte și nu la comun.

Studiul complet e de găsit AICI.